Chcete pracovat pro tajnou službu? Zahoďte romantická očekávání.

SecurityGuideAktuality

BIS logo

 Práce pro tajnou službu je náročná a zodpovědná. Oproti filmovým představám vás sice nečeká život Jamese Bonda, ale zato se můžete těšit z prestižního a stabilního povolání, které střeží hodnoty jako je vlastenectví, věrnost a čest. Jak se ale k tajné službě dostat? Na to jsme se zeptali Ladislava Štichy, který zodpovídá za kontakt s veřejností v Bezpečnostní informační službě (BIS).

Jakým způsobem vás může kontaktovat zájemce o zaměstnání? Děláte i vlastní nábory, třeba na vysokých školách?

V první řadě vyhledáváme zajímavé adepty vlastními silami. Jednou z mnoha možností je i spolupráce s univerzitami a gymnázii. Zájemci se mohou pochopitelně hlásit i prostřednictvím webových stránek www.bis.cz/kariera, kde najdou všechny potřebné informace.

Jaké jsou předpoklady pro práci u vás? Nejen z hlediska odbornosti, ale i charakteru…

Předpoklady můžeme rozdělit na řekněme standardní a specifické. Mezi ty standardní patří bezúhonnost, zdravotní způsobilost, fyzická zdatnost nebo VŠ vzdělání. Specifické jsou ty, které se týkají předpokladů psychologických, inteligenčních a morálních. Pro BIS není až tak podstatné, jaký typ školy uchazeč absolvoval, ale jaký má psychologický profil, jaká je jeho motivace pro práci ve zpravodajské službě a samozřejmě jaký je jeho vztah k hodnotám jako je rodina a vlast.

Jak dlouho trvá přijímací řízení?

Proces přijetí do zpravodajské služby je z pochopitelných důvodů velmi náročný a dlouhý. Součástí je totiž i absolvování bezpečnostní prověrky minimálně na stupeň tajné, které trvá déle než půl roku. Celkově se tedy bavíme o minimálně 8-10 měsících.

Co vše musí člověk “obětovat,” pokud chce sloužit v řadách BIS?

agent fotoV některých oborech jako IT nebo právo musí být lidé ochotni pracovat za méně, než by mohli vydělávat v civilu. Některé z pozic jsou velmi časově náročné, práce pro zpravodajskou službu přináší také pravidelné dávky stresu. Pokud bychom šli do extrému, tak součástí služební přísahy je připravenost obětovat pro Českou republiku i vlastní život. To vše je dobré si před rozhodnutím uvědomit. Na druhou stranu je to práce nesmírně zajímavá, atraktivní a prestižní.

BIS je výjimečně dobrý zaměstnavatel, který nabízí svým příslušníkům velké množství benefitů.

Kolik lidí ročně (může být jen přibližně) “propadne?” Z jakých důvodů?

Jedná se o stovky lidí, kteří nakonec tím náročným procesem neprojdou. Ty důvody jsou nejrůznější, ale nikdy je ani uchazečům nesdělujeme.

Lidé mají často práci u zpravodajské služby zkreslenou skrz hollywoodské filmy. BIS potřebuje ke svému chodu ale i zázemí – administrativu, řidiče apod. Kdo vše tedy u vás může najít uplatnění? A o jaké pozice je největší zájem?

To máte pravdu. Někdy jsou u uchazečů ta očekávání velmi romantická. Stejně tak se nemýlíte v tom, že u zpravodajské služby jsou operativa a analytika na vrcholu pomyslné pyramidy, ale ta musí mít pevné základy, které tvoří další složky. Každý jednotlivec je důležitým kouskem fungujícího stroje. Zpravodajské a další složky musí mít zázemí, logistickou podporu a veškeré provozní a technické zabezpečení. Uplatnění tak v BIS najdou i administrativní pracovníci, řemeslníci, technici, opraváři aut, malíři, natěrači, kuchaři atd. Nedá se přesně určit, o jaké oblasti je největší zájem, protože je to BIS, která nakonec u každého nového příslušníka, na základě přijímacího procesu, pro něj najde tu nejvhodnější pozici.

Jak vysoká je důvěra veřejnosti k BIS? Máte na toto téma nějaké analýzy?

Nepravidelně býváme součástí průzkumu veřejného mínění agentury STEM, kde nám v posledních třech letech opakovaně vyjádřilo důvěru téměř 50 % respondentů, což je u zpravodajské služby možná i světový unikát. Moc si podpory veřejnosti vážíme, protože co víc si může přát organizace, která je součástí bezpečnostní architektury státu a aktivně se podílí na zajišťování bezpečnosti občanů a celé země. Proto je naším heslem: JSME VAŠE BEZPEČNOSTNÍ INFORMAČNÍ SLUŽBA!

Za Security Guide se ptala Andrea Novotná