Bezpečnostní konference v Mnichově: Zbrojaři se radují

SecurityGuideAktuality, Ze světa

Bezpečnostní konference v Mnichově: Zbrojaři se radují

Nastává konec světa, jak ho známe.

Když se prokoušeme mlhou otřepaných proklamací, které se tento víkend ozývaly z hlavního pódia Mnichovské bezpečnostní konference o západní solidaritě a společném cíli, nemůžeme si nevšimnout, že těsně pod povrchem se skrývá více než jen náznak děsivé předtuchy.

I když si západní představitelé gratulují ke své velkorysosti vůči Ukrajině, ozbrojeným silám této země dochází munice, vybavení, a dokonce i muži. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pátek z Kyjeva zahájil konferenci, vyzval svobodný svět, aby poslal více pomoci – a to rychle. „Potřebujeme rychlost,” řekl.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová přitvrdila na další frontě a obvinila Rusko ze zločinů proti lidskosti: „Shodněme se všichni. Jménem všech známých i neznámých obětí: spravedlnosti musí být učiněno zadost,” prohlásila.

Jinými slovy, ruské představitele by mohl čekat Norimberk 2.0. To jistě znervózní několik lidí v Moskvě, zejména ty, kteří jsou dost staří na to, aby si pamatovali, co se stalo jugoslávskému silákovi Slobodanu Miloševičovi a jeho okolí.

Vyhlídky v Asii nejsou o nic horší. Tchaj-wan zůstává v napětí, protože se snaží odhadnout další kroky Číny. Ani zde nebyly zprávy z Mnichova povzbudivé.

„To, co se dnes děje v Evropě, se zítra může stát v Asii,” řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Čínský ministr zahraničí Wang Yi neudělal nic, co by tomuto vyprávění odporovalo. „Dovolte mi ujistit posluchače, že Tchaj-wan je součástí čínského území,” řekl Wang na konferenci, když byl dotázán na plány Pekingu vůči samosprávnému ostrovu. Tchaj-wan „nikdy nebyl a ani v budoucnu nebude zemí”.

Pro některé účastníky nesla atmosféra v přeplněném hotelu Bayerischer Hof, kde se setkání koná, ozvěny roku 1938. Toho roku se v bavorském hlavním městě konala konference, která vyústila v nechvalně proslulou Mnichovskou dohodu, v níž evropské mocnosti postoupily Sudety Německu v mylné snaze, o níž se domnívaly, že může zachovat mír.

„Všichni víme, že venku se schyluje k bouři, ale tady uvnitř Bayerischer Hofu se zdá být všechno normální,” napsal Andrew Michta, děkan Vysoké školy mezinárodních a bezpečnostních studií při německém Marshallově centru. „Vše se zdá být tak rutinní, a přesto se vše náhle změní, když ukrajinský poslanec ostře sdělí publiku, že nejednáme dostatečně rychle.”

Jediní, kdo se na letošní bezpečnostní konferenci usmívají, jsou tak dodavatelé obranného průmyslu. Prodej zbraní je podle všeho na vzestupu.

Dokonce i Německo, které se v posledních letech zdokonalilo v umění vysvětlovat, proč neplní své závazky v oblasti obranných výdajů NATO, slíbilo, že změní kurz. Zdálo se totiž, že němečtí představitelé se snaží překonat jeden druhého, aby dokázali, jak moc se stali jestřábími.

Kancléř Olaf Scholz přislíbil „trvale” plnit cíl výdajů NATO na obranu pro jednotlivé členy ve výši dvou procent HDP.

Nový německý ministr obrany Boris Pistorius, sociální demokrat stejně jako Scholz, vyzval k ještě většímu navýšení a prohlásil, že „se sotva dvěma procenty nebude možné splnit úkoly, které před námi leží”.

Nezapomeňte, že ještě na začátku loňského roku přední sociální demokraté vyzývali USA, aby z německého území odstranily všechny své jaderné hlavice.

Jinými slovy, pokud si i Němci uvědomili nebezpečí současného geopolitického stavu světa, musíme se i my začít skutečně obávat.

Zdroj: Politico.eu, AN